PREDSJEDNIK TURSKE

Lira je ove sedmice pala na rekordno nizak nivo, Erdoan najavio istragu

Erdoan je zadužio Državni nadzorni savjet, agenciju za reviziju koja podnosi izvještaje Predsjedništvu, da identifikuje institucije koje su kupile velike količine deviza i da utvrdi da li je došlo do bilo kakve manipulacije

E. Ć.

Erdoan: Istakao da Turska vodi "ekonomski rat za nezavisnost"

Foto: arhiv


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je lira ove sedmice naglo pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar, javila je agencija Anadolija.

Erdoan je zadužio Državni nadzorni savjet, agenciju za reviziju koja podnosi izvještaje Predsjedništvu, da identifikuje institucije koje su kupile velike količine deviza i da utvrdi da li je došlo do bilo kakve manipulacije.

Lira je ove sedmice pala na rekordno nizak nivo nakon što je Erdoan obećao da će se držati politike ublažavanja kamatnih stopa. Ove godine je izgubio čak 45 posto vrijednosti, sa oko polovinom tih gubitaka u posljednje dvije sedmice.

Valuta je pala za čak 13,45 za dolar u istorijskom padu od 15 posto u utorak koji je uslijedio nakon govora u kojem je Erdoan branio potez centralne banke da smanji svoju referentnu stopu na 15 posto, uprkos inflaciji od 20 posto.

Tokom govora, on je istakao da Turska vodi "ekonomski rat za nezavisnost" i da neće podleći pritisku da promijeni kurs.

Državni nadzorni savjet Turske može zahtijevati od organizacija da dostave informacije i dokumente i proslijediće svoje nalaze relevantnim institucijama.

NA VRH

Podijeli članak na