NOVO OTKRIĆE

Arheolozi u Peruu iskopali mumiju za koju se procjenjuje da je stara 800 godina

Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio dio lokalnog pogrebnog uzorka, rekao je Van Dalen Luna

Pronađena unutar podzemne građevine na periferiji grada Lime. ilustracija

L. M./Fena

27.11.2021

Tim stručnjaka pronašao je mumiju na obali Perua za koju se procjenjuje da je stara najmanje 800 godina, rekao je jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.



Radiokarbonsko datiranje će dati precizniju hronologiju

Mumificirani ostaci pripadaju osobi iz kulture koja se razvila između obale i planina te južnoameričke zemlje. Mumija, čiji spol nije identificiran, otkrivena je u regiji Lima, rekao je arheolog Pieter Van Dalen Luna.

– Glavna karakteristika mumije je da je cijelo tijelo bilo vezano užadima i da su ruke prekrivale lice, što bi bio dio lokalnog pogrebnog uzorka – rekao je Van Dalen Luna s državnog univerziteta San Marcos.

Ostaci su to osobe koja je živjela u visokom andskom području zemlje, kazao je, dodajući da će radiokarbonsko datiranje dati precizniju hronologiju.

Ostali predmeti

Mumija je pronađena unutar podzemne građevine pronađene na periferiji grada Lime. U grobnici su također bili predmeti uključujući keramiku, ostatke povrća i kameno oruđe, prenosi The Guardian.

Peru, gdje se nalazi turističko odredište Machu Picchu, dom je stotinama arheoloških nalazišta iz kultura koje su se razvile prije i poslije carstva Inka, koje je dominiralo dijelom Južne Amerike prije 500 godina, od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.