UPOZORENJA

EU nakon tragedije u La Manšu: London mora bolje kontrolirati svoje granice

Migrantska kriza dramatično je eskalirala nakon što je u srijedu potonuo gumeni čamac u kanalu La Manš

Utopilo se 27 migranata. Agencije

Fu. M.

27.11.2021

Potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas (Schinas) ocijenio je u subotu da je Velika Britanija odgovorna za rješavanje svojih problema priljeva migranata otkako je napustila Evropsku uniju.

Velika Britanija je "napustila Evropsku uniju i sada mora odlučiti kako će organizirati upravljanje kontrolom svojih granica, rekao je Šinas novinarima na grčkom otoku Kos.

- Ako se dobro sjećam, glavni slogan kampanje za referendum o Brexitu glasio je 'Preuzimamo kontrolu' - dodao je Šinas, koji koordinira novi pakt o migracijama i azilu.

Migrantska kriza dramatično je eskalirala nakon što je u srijedu potonuo gumeni čamac u kanalu La Manš, kada se utopilo 27 migranata.

Napetosti između Francuske i Velike Britanije pojačale su se nakon pisma britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) objavljenog na Twitteru, u kojem traži da Francuska preuzme migrante koji stignu u Veliku Britaniju.

- Iznenađuju me metode, koje nisu ozbiljne - izjavio je u Rimu na konferenciji za novinare francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macon) na pitanje o pismu Borisa Džonsona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.