VELIKI IZAZOV

Barbados postaje republika, britansku kraljicu zamjenjuje guvernerkom

Kraj kraljičine vladavine neki vide kao nužan korak prema dobivanju odšteta za rješavanje historijskih posljedica korištenja robova

Barbados: Poznat po svojim plažama i ljubavi prema kriketu. Ilustracija

A. Ka.

28.11.2021

Barbados se sprema prekinuti veze s britanskom monarhijom, ali naslijeđe ponekad brutalne kolonijalne prošlosti i utjecaj pandemije na turizam veliki su izazovi za karipski otok koji će postati najnovija republika u svijetu.

Poznat po svojim plažama i ljubavi prema kriketu, Barbados će ove sedmice zamijeniti svoju čelnicu države kraljicu Elizabetu II. njezinom sadašnjim predstavnicom, generalnom guvernerkom Sandrom Mason.


Rasprava među stanovništvom

Svečanosti od ponedjeljka navečer na utorak uključuju vojne mimohode i proslave u povodu predsjedničke inaguracije Sandre Mason.

Osvit novog doba potaknuo je raspravu među stanovništvom od 285.000 ljudi o stoljećima britanskog utjecaja, uključujući više od 200 godina ropstva do 1834. godine. Konačnu neovisnost Barbados je stekao 1966. godine.

U oktobru je Barbados izabrao Mason za svoju prvu predsjednicu, godinu dana nakon što je premijerka Mia Mottley izjavila da će zemlja “potpuno” napustiti svoju kolonijalnu prošlost.

Hitniji nacionalni problemi

No, neki u zemlji tvrde da postoje hitniji nacionalni problemi, uključujući ekonomska previranja uzrokovana pandemijom covida-19, koja je razotkrila pretjerano oslanjanje na turizam – koji, ironično, ovisi o britanskim posjetiteljima.

Kraj kraljičine vladavine neki vide kao nužan korak prema dobivanju odšteta za rješavanje historijskih posljedica korištenja robova dovedenih iz Afrike za rad na plantažama šećera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.