NOVI SOJ KORONAVIRUSA

Čak 13 putnika koji su doputovali iz Južne Afrike u Nizozemsku pozitivno na omikron

Nizozemska je sedma zemlja u Evropi u kojoj je potvrđen novi soj. Ranije je omikron potvrđen u Belgiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj, te Austriji

E. Ć.

U Nizozemsku doputovalo 600 putnika iz Južne Afrike

Foto: twitter


Novi slučajevi novog soja omikrona potvrđeni su u Evropi. Naime, 13 putnika koji su avionom doputovali iz Južne Afrike u Nizozemsku pozitivno je na novu varijantu koronavirusa.

U Nizozemsku je doputovalo 600 putnika iz Južne Afrike, a čak 85 njih je bilo zaraženo. Međutim, prvobitno nije bilo poznato da li ima slučajeva novog soja.

Zbog pozitivnih testova na koronavirus, ali i zbog straha od novog soja, zaraženi putnici su bili izolirani od drugih putnika na aerodromu. Novinarka "New York Timesa" Stefani Nolen (Stephanie) je javila da su putnici, uključujući bebe i mališane, bili u jednu prostoriju nagurani kao sardine te da barem 30 posto putnika nije nosilo maske ili su ih imali samo preko usta, prenosi "Index".

Nizozemska je sedma zemlja u Evropi u kojoj je potvrđen novi soj. Ranije je omikron potvrđen u Belgiji, Velikoj Britaniji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj, te Austriji.

Ova varijanta koronaviruza je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, a ubrzo je otkrivena i u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu. U petak je prvi europski slučaj potvrđen u Belgiji kod mlade putnice koja je stigla iz Egipta preko Turske.

NA VRH

Podijeli članak na