NOVO NORMALNO?

Česi na ulicama: Njihov zaraženi predsjednik iz staklene kutije imenovao premijera

Brojne češke bolnice obustavile su ranije zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu hitni zbog jedne od najbržih stopa rasta zaraze koronavirusom u svijetu

Predsjendik Zeman u "kutiji" od pleksiglasa. Reuters

E. T. / BBC

28.11.2021

Češki predsjednik Miloš Zeman, imenovao je novog premijera Petr Fialu uprkos činjenici da je pozitivan na koronavirus, javlja BBC. Predsjednik je to učinio u posebnim uvjetima, doduše uživo.

U njegovu domu postavljena je naime pleksiglas kutija u koju je dovezen predsjednik s maskom na licu, koji se pak okupljenima obratio preko mikrofona koji je također smješten unutar kutije.

Tim putem rekao je kako je kako će iduće dvije sedmice, koliko i traje izolacija Covid pozitivnih pacijenata u Češkoj, intervjuirati kandidate za ministre iako bi to zapravo trebao učiniti mandatar nove Vlade.

Zeman je inače prošle sedmice dijagnosticiran s Covidom i to nakon posjete bolnici gdje je upućen zbog drugih zdravstvenih poteškoća.

Za vrijeme službenog imenovanja premijera, nekoliko hiljada ljudi prosvjedovalo je u u Pragu protiv ograničenja uvedenih zbog Covida, nakon što su brojne češke bolnice obustavile ranije zakazane operativne zahvate i preglede koji nisu hitni zbog jedne od najbržih stopa rasta zaraze koronavirusom u svijetu.

Prosvjednici su se okupili u parku u središtu glavnoga grada, mašući nacionalnim zastavama i noseći transparente sa sloganima na kojima je, među ostalim pisalo: "Da se cijepim? Samo preko mene mrtvog".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.