STRAH NE SPAŠAVA

Svjetska zdravstvena organizacija: Ostavite granice otvorenima

Mjere ukidanja letova pogađaju ekonomiju i turizam i mogle bi odvratiti neke druge države od namjere da obznane otkriće nove varijante virusa u strahu od sankcija s kakvima se sada suočila Južna Afrika, navode južnoafričke vlasti

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus poziva na naučni pristup. AGENCIJE

E. Š.

29.11.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u nedjelju države da "ostave granice otvorenima" iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, nove varijante koronavirusa.

- WHO stoji uz afričke zemlje i poziva da granice ostanu otvorene, stoji u saopštenju koje je objavila organizacija.

Poziva države da odaberu "naučni pristup" temeljen na "procjeni rizika", javlja Hina. 

- Ključno je da zemlje koje su transparentne u objavi podataka dobiju podršku, to je jedini način na koji ćemo osigurati da na vrijeme dobijemo važne podatke, navodi WHO.

Mjere ukidanja letova pogađaju ekonomiju i turizam i mogle bi odvratiti neke druge države od namjere da obznane otkriće nove varijante virusa u strahu od sankcija s kakvima se sada suočila Južna Afrika, navode južnoafričke vlasti.


Niz ograničenja

Brojne su zemlje već ograničile putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Nizozemsku, Katar, Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Angola je prva afrička država koja je odlučila zabraniti letove u Južnu Afriku te iz nje.



Nova varijanta koronavirusa, omikron, je prema prvim informacija bitno zarazniji i češće oboljevaju mladi. AGENCIJE

Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.

Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milione ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.


Trka s vremenom

Naučnici sada vode trku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeće vakcine.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao zabrinjavajuću varijantu.

Evcropski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla znatno smanjiti efikasnost dostupnih vakcina i povećati rizik od ponovne infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.