PETU SEDMICU ZAREDOM

Cijene nafte oštro pale zbog pojave nove varijante koronavirusa

Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine

N. Aj.

Cijene nafte pale

Foto: Arhiv


Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, pete zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje privrede, a time i pad potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko 8 posto, na 72,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,4 posto, na 68,15 dolara, prenosi agencija Hina.

To je peta sedmica zaredom kako su cijene pale, što nije zabilježeno još od marta prošle godine, a posljedica je oštrog pada u petak, nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, nazvane omikron.

Samo u petak cijene barela potonule su više od 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine, i zaronile na najniže nivoe u više od dva mjeseca.

Veliki broj mutacija

Sve do petka činilo se da bi cijene nafte mogle prekinuti četverosedmični negativni niz, no u petak su cijene barela potonule više od 10 dolara jer je tržište uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Strahuje se da bi omikron varijanta mogla biti otporna na vakcine i zaraznija od dosadašnjih varijanti virusa.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike.

To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Evropi i ponovnog "lockdowna" u nekim zemljama, kao što je Austrija.

Sve to moglo bi usporiti oporavak privrede od koronakrize i izazvati pad potražnje za naftom.

- Tržište je u cijene ugradilo najgori mogući scenarij u kojemu bi ta varijanta virusa izazvala oštar pad potražnje - kazao je Bob Javger (Yawger), direktor u kompaniji "Mizuho".

Dalji rast cijena "crnog zlata"

Prije petka, u fokusu trgovaca bili su napori velikih potrošača nafte da spriječe dalji rast cijena "crnog zlata".

SAD je odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Kina je u međuvremenu poručila da već priprema novu dražbu nafte iz strateških rezervi, nakon one u septembru, naglasivši da će je prilagoditi svojim potrebama.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerojatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka.

- OPEC-ova inicijalna procjena o koordiniranom plasmanu rezervi i iznenadna pojava nove varijante koronavirusa izazivaju ozbiljnu zabrinutost za privredni rast i za odnos ponude i potražnje u idućim mjesecima - rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

U takvoj je situaciji teško prognozirati ishod sastanka OPEC-a i saveznika tog kartela na početku prosinca na kojemu bi se trebalo razgovarati o eventualnoj prilagodbi plana povećanja proizvodnje u januaru i idućim mjesecima, za 400 hiljada barela dnevno, ističe Reuters.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na