PANDEMIJA

Novi Zeland ublažava restriktivne mjere uprkos pojavi omikron varijante virusa

Za sada, nijedan slučaj novog soja virusa nije zabilježen u zemlji

Novi Zeland će prihvatiti sistem života s virusom. Ilustracija

H. J. I.

29.11.2021

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern objavila je u ponedjeljak da će njena zemlja prihvatiti sistem života s virusom koji izaziva bolest COVID-19 u ovoj sedmici, uprkos činjenici da nova varijanta virusa omikron predstavlja prijetnju javnom zdravstvu širom svijeta.


Još nema zaraza omikronom na Novom Zelandu

U ovoj fazi još nema novih zaraza omikron varijantom na Novom Zelandu, ali razvoj globalne situacije pokazuje zašto je oprezan pristup potreban na granicama, kazala je ona.

- Omikron je podsjetnik na rizike koji još postoje na našim granicama – izjavila je Ardern na konferenciji za novinare.

Novi Zeland ima neke od najoštrijih graničnih kontrola u svijetu i planira zadržati granice zatvorenim za međunarodne putnike tokom narednih pet mjeseci.

Također je uveo nove granične mjere za putnike iz devet južnoafričkih država tokom vikenda, objavljujući da će samo građani tih zemalja morati da ostanu u karantinu 14 dana.


Ardern je izjavila da je potrebno prikupiti mnogo dokaza kako bi se saznalo o posljedicama omikron varijante.

- To bi moglo imati uticaja na naše vakcine, ali i ne bi. Moglo bi biti mnogo teže ili blaže od delte, mi to jednostavno ne znamo - kazala je Ardern.

Generalna direktorica javnog zdravstva Ešli Blumfild (Ashley Bloomfield) izjavila je da vlasti pokušavaju ustanoviti da li je potrebno učiniti više na granicama kako bi se odvratila omikron varijanta virusa od Novog Zelanda.

- Tu je uistinu riječ o zadržavanju omikrona dok saznajemo više o njemu – izjavila je Blumfild na konferenciji za novinare.

Novi Zeland ima do sada oko 11.000 slučajeva zaraze i 43 osobe su preminule od koronavirusa, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.