MUTACIJA

Njemački imunolog: Omikron možda potiče od pacijenata s HIV-om

Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije

E.Š.

Carsten Watzl smatra da je virus mutirao u oboljelom od HIV-a

Foto: AGENCIJE


Iznenađujuće velik broj mutacija otkriven na proteinskom šiljku nove varijante koronavirusa, nazvane omikron, mogao bi ukazivati na to da potječe od pacijenata s HIV-om ili nekim drugim oblikom imunodeficijencije, rekao je njemački imunolog i sekretar Njemačke udruge imunologa Carsten Watzl.

On smatra da je takva pretpostavka vjerovatna te ju je potkrijepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima, javlja Hina.

- Kombinacija mutacija bi mogla dati prednost virusu.

HIV je virus humane imunodeficijencije, a naziv je dobio od kratice engleskog izraza Human Immunodeficiency Virus. Izaziva uništavanje imunog (obrambenog) sistema te dovodi do pojave različitih bolesti.

Teško ga testovi poznaju

Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost odbrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Watzl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imunim sistemom virus može replicirati tokom više sedmica.

- Za vrijeme tog procesa mogu se javiti ponovljene izolirane mutacije, koje virusu možda neće omogućiti nikakvu pred

U poređenju s izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Wuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj - oko 30 promjena aminokiselina samo na proteinskom šiljku, zbog čega se toliko promijenio da ga postojeća antitijela teško prepoznaju, a posljedično ga teško prepoznaju i testovi.

Prenos mutiranog virusa

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisivnošću (širenjem) i imunoevazivnošću, a to znači izbjegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, no Watzl smatra da još uvijek nije jasno kakav će učinak imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi ne liječe se na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuni sistemi znatno oslabljeni.

- Da bi se spriječilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi identificirati zaražene imunokompromitirane osobe i izolirati ih dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čovjeka, naučnike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prijenos mutiranog virusa na drugu osobu, rekao je njemački imunolog.

Više o:

Omikrin HIV virus
NA VRH

Podijeli članak na