SASTANAK U BEČU

Svjetske sile i Iran o obnovi nuklearnog sporazuma

Šest rundi indirektnih razgovora održano je između aprila i juna

Pokušavaju obnoviti nuklearni sporazum iz 2015. godine. Ilustracija

H. J. I.

29.11.2021

Svjetske sile i Iran u ponedjeljak se sastaju u Beču kako bi pokušali da obnove nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali Teheran ne odustaje od svog stava zbog čega su male nade da će biti ostvaren bilo kakav napredak, javlja Reuters.

Diplomate upozoravaju da je veoma malo vremena za obnovu sporazuma iz kojeg je 2018. godine istupio tadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

Šest rundi indirektnih razgovora održano je između aprila i juna.

Iranska delegacija iznijela je listu zahtjeva koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim. Na listi je i insistiranje Teherana da budu ukinute sve američke i sankcije EU koje su uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu u vezi sa spornim nuklearnim programom.

Iran je nastavio sa svojim programom obogaćenja uranijuma i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je s njihovim inspektorima grubo postupano i da im je odbijen pristup kako bi postavili nove nadzorne kamere na jednoj od spornih lokacija.

Američki predstavnik Robert Mali (Malley) upozorio je da je Vašington spreman na jačanje pritiska na Teheran ukoliko razgovori propadnu, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.