STOLDENBERG PREDSJEDAVA

U Rigi sutra sastanak šefova diplomatija NATO-a, u fokusu Rusija

Ministri NATO-a će razmotriti i sigurnosnu situaciju u Afganistanu, Ukrajini i Gruziji, kao i ulogu NATO-a u promicanju stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana

N. Aj. / Anadolija

Jens Stoltenberg

Foto: Agencije


Ministri vanjskih poslova članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) sutra će započeti dvodnevni skup na kojem će razgovarati o nizu pitanja, uključujući jačanje ruske vojske u blizini ukrajinske granice.

Sastankom u Rigi predsjedavat će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, javlja Anadolija.

Očekuje se da će Rusija biti u fokusu sastanka nakon nedavnog jačanja ruskog vojnog prisustva u blizini ukrajinske granice.

Čelnici NATO-a otvoreno optužuju Rusiju da izaziva ozbiljne prijetnje svojim vojnim aktivnostima oko ukrajinske granice i na Krimu koji je ilegalno anektiran 2014. godine.

- Rusija mora pokazati transparentnost, smanjiti napetosti i deeskalirati - kazao je Stoltenberg prošle sedmice.

Rekao je da će šefovi diplomacija NATO-a razgovarati i o migracijskoj krizi na granici s Bjelorusijom te je dodao da je ta kriza izazvana ciničnom zloupotrebom ranjivih ljudi za vršenje pritiska na NATO saveznike Poljsku, Latviju i Litvu.

Ministri NATO-a će razmotriti i sigurnosnu situaciju u Afganistanu, Ukrajini i Gruziji, kao i ulogu NATO-a u promicanju stabilnosti i sigurnosti u regiji zapadnog Balkana.

Nekim sjednicama sastanka prisustvovat će i ministri vanjskih poslova Švedske, Finske, Gruzije i Ukrajine, koje nisu članice NATO-a.

NA VRH

Podijeli članak na