NEKI NISU OPTIMISTI

Direktor "Moderne": Nema šanse da vakcina bude na istom nivou efikasnosti protiv omikron soja

Analitičari navode da otpor soja vakcini može dovesti do većeg broja zaraženih i primljenih pacijenata, samim tim i produženja pandemije

N. Aj.

Direktor američke farmaceutske kompanije "Moderna" Stefan Bansel

Foto: Agencije


Direktor američke farmaceutske kompanije "Moderna" Stefan Bansel (Stephane Bancel) rekao je danas da je mala vjerovatnoća da će vakcina biti efikasna protiv soja koronavirusa omikron kao što je bila sa ranijim vrstama.

- Mislim da nema šanse da vakcina bude na istom nivou efikasnosti kao što je bila protiv soja delta. Ne znam u kojoj količini će biti slabija jer moramo sačekati podatke, ali naučnici sa kojima sam razgovarao nisu optimisti - istakao je Bansel.

Analitičari navode da otpor soja vakcini može dovesti do većeg broja zaraženih i primljenih pacijenata, samim tim i produženja pandemije. Banselova izjava odmah je uticala na tržište zbog čega su skočile cijene nafte, akcija i valuta.

Prema njegovim riječima, veliki broj mutacija proteina koje virus koristi da bi zarazio ljudske ćelije znači da će najvjerovatnije biti potrebne izmjene aktuelnih vakcina.

On je nešto ranije izjavio da će biti potrebno više mjeseci da počne isporuka vakcine koja će biti efikasna protiv soja omikron.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na