NOVI NJEMAČKI KANCELAR

Šolc podržava inicijativu da vakcinacija bude obavezna od februara

Također se zalaže za to da prodavnice koje nisu od suštinske važnosti zahtijevaju od kupaca da pokažu dokaz o vakcinaciji ili oporavku od koronavirusa

Šolc: Zalaže se za međustranačku inicijativu da vakcine postanu obavezne. anadolija

E. Ć.

30.11.2021

Olaf Šolc (Scholz) bi sljedeće sedmice trebao preuzeti funkciju njemačkog kancelara. On se danas sastao sa odlazećom kancelarkom Anhelom Merkel (Angel) i regionalnim liderima, a tema razgovora je bio pronalazak rješenja na porast broja infekcija u četvrtom talasu pandemije koronavirusa.

Šolc u potpunosti podržava inicijativu da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna i da se zabrani ulazak nevakcinisanim u neesencijalne prodavnice.

Prema izvorima upoznatim sa razgovorima, Šolc je na sastanku rekao da se zalaže za međustranačku inicijativu da vakcine postanu obavezne, uz nadu da bi to moglo da se primjeni do kraja februara, prenosi agencija "Reuters".

Ranije ovog mjeseca plan o obaveznom vakcinisanju donijela je susjedna Austrija, koja kao i Njemačka, ima relativno nisku stopu vakcinacija u odnosu na ostatak zapadne Evrope. 

Šolc se također zalaže za to da prodavnice koje nisu od suštinske važnosti zahtijevaju od kupaca da pokažu dokaz o vakcinaciji ili oporavku od koronavirusa, navodi "Reuters". 

U Njemačkoj je od početka pandemije umrlo 101.344 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.