PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Džonson: Cilj britanske vlade je da do kraja januara svim odraslim ponudi buster dozu vakcine protiv koronavirusa

Ali ima nešto u šta smo sigurni, a to je da je najbolja odbrana od virusa vakcinisati se, rekao je Džonson

Džonson: Preduzimanje mjera dok britanski naučnici ne otkriju kod omikrona. twitter

E. Ć.

30.11.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) rekao je da je cilj britanske vlade da do kraja januara bude u mogućnosti da ponudi svim odraslim buster dozu vakcine protiv koronavirusa. Također, pozvao je Britance da nastave da se bore protiv omikrona, novog soja virusa.

- Ali ima nešto u šta smo sigurni, a to je da je najbolja odbrana od virusa vakcinisati se - dodao je Džonson.

Vlada je već jučer najavila da će buster doza biti ponuđena svim starijim od 18 godina i da će razmak između druge i treće doze biti smanjen sa šest na tri mjeseca.

- Da bi se to ostvarilo postaviće se privremeni vakcinalni centri kao božićne jelke i biće raspoređeno više od 400 vojnika da pomognu zdravstvenim radnicima iz Nacionalne zdravstvene službe i dobrovoljcima - rekao je Džonson.

On je preležao koronu u teškom obliku u proljeće 2020. godine. Britanski premijer je rekao da je svjestan da su ljudi zamoreni i da im je dosta mjera, ali je ukazao da je situacija ipak bolja nego prije godinu dana. Velika Britanija sada ima više od 80 posto duplo vakcinisanih među stanovništvom starijim od 12 godina, dok je buster dozu primilo oko 31,1 posto te populacije.

- Preduzimamo mjere predostrožnosti dok naši naučnici ne otkriju kod omikrona - rekao je Džonson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.