NOVI SOJ KORONAVIRUSA

WHO starijima od 60 i ljudima lošeg zdravlja: Zbog omikrona sada nemojte putovati

Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život, upozorava WHO

WHo redovno donosi preporuke. Agencije

N. Aj.

1.12.2021

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- 56 država donijelo je mjere o putovanjima u nastojanju da odgode uvoz nove varijante - kaže WHO u naputcima objavljenima u utorak.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi redovito donosi preporuke za koje se ne može reći da ih 194 država članica primjenjuje.

- Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljude i zarađivanje za život - upozorava WHO.

Naprotiv, kako navode, mjere bi mogle imati negativan učinak na zdravstvene sustave u pandemiji jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke.

WHO poziva osobe koje nisu dobrog zdravlja i prijeti im teži oblik Covida, da odgode putovanja.

- Osobe iznad 60 godina i one koje s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja - preporučuje WHO.

Poziva sve putnika da budu "na oprezu", da se vakcinišu i poštuju sanitarne propise o javnom zdravlju, da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja, provjetravaju prostorije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.