NEMOJTE IZLUDJETI

Direktor "BioNTecha" o omikronu: Ostanite mirni, naša vakcina vjerovatno nudi snažnu zaštitu i od ovog soja

Ako virus izbjegne imunološki sistem, postoji drugi nivo imunološkog odgovora koji štiti od teške bolesti – T-stanice, rekao je Sahin

Izvršni direktor kompanije "BioNTech" Ugue Sahin. Agencije

N. Aj.

1.12.2021

Izvršni direktor kompanije "BioNTech" Ugue Sahin poručio je svima onima koji su zabrinuti zbog pojave nove omikron varijante koronavirusa – „ostanite mirni“.

U intervjuu za The Wall Street Journal, Sahin, koji je bio suosnivač BioNTecha, te je izumio jednu od prvih vakcina protiv Covid-19, tvrdi da bi pojava omikrona mogla dovesti do većeg broja zaraženih među vakcinisanim, no, da će oni najvjerovatnije biti zaštićeni od težeg oblika bolesti.

Zaštita od težeg oblika bolesti

- Naša poruka je – nemojte izludjeti, plan ostaje isti, a to je ubrzanje distribucije treće doze - rekao je za WSJ.

Sahin je dodao da je vakcina "BioNTecha", koju su on i njegov tim izumili u januaru 2020., te je razvili sa američkim farmaceutskim gigantom "Pfizerom", već dokazala da može štititi protiv težeg oblika bolesti koju uzrokuju i ostale varijante.

Napomenuo je da je malo je vjerovatno da će omikron moći zaobići imunološki odgovor T-stanica tijela na infekciju, iako će vjerovatno moći izbjeći antitijela stvorena vakcinama bolje od delte, zbog većeg broja mutacija nove varijante.

Treća doza vakcina

- Naše uvjerenje da vakcine djeluju protiv omikrona ukorijenjeno je u nauci – ako virus izbjegne imunološki sistem, postoji drugi nivo imunološkog odgovora koji štiti od teške bolesti – T-stanice - rekao je Sahin.

Intervju sa Sahinom uslijedio je nakon komentara izvršnog direktora "Moderne" Stefana Bansela (Stephane Bancel), koji je rekao za Financial Times da će trenutne vakcine protiv Covid-19 biti značajno manje efikasne protiv omikrona.

Sahin je za WSJ iznio procjenu da bi za razvoj vakcine koja bi ciljala na omikron moglo trebati oko sto dana, ali da to možda neće biti potrebno.

- Imamo plan obezbijediti treću dozu vakcine i trebamo ga se držati i ubrzati. To da li ćemo trebati dodatnu zaštitu koju bi dala prilagođena vakcina, ostaje da se vidi poslije - kazao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.