HISTORIJSKA POBJEDA

Ksiomara Kastro prva žena predsjednica Hodurasa

Sa više od polovine prebrojanih glasova, Kastro je imala 53 posto podrške u poređenju sa 34 posto njenog desničarskog rivala Nasrija Asfure

Ksiomara Kastro. AFP

H. J. I.

1.12.2021

Stranka desnice u Hondurasu priznala je u utorak poraz na predsjedničkim izborima na kojima je kandidatkinja ljevice Ksiomara Kastro (Xiomara Castro) za 20 posto prestigla svog protivnika, prema djelimičnim rezultatima više od polovice prebrojanih glasova, javlja DPA.


Plašili se novog izbornog debakla

Kastro je bila kandidat Partije slobode i obnove (LIBRE).

Sa više od polovine prebrojanih glasova, Kastro je imala 53 posto podrške u poređenju sa 34 posto njenog desničarskog rivala Nasrija Asfure, prema Nacionalnom izbornom vijeću.

Asfurino priznanje dolazi kao olakšanje za mnoge stanovnike Hondurasa koji su se plašili novih osporavanih izbora sličnih debaklu iz 2017. godine, koji je izazvao proteste u kojima su poginule 23 osobe.

- Želimo sreću onima koji su pobijedili na izborima - izjavio je sekretar glavnog odbora Nacionalne stranke (PN), Kilvet Bertrand (Kilvett) na lokalnoj radio stanici Radio Amerika. PN će i dalje biti snažan i raditi iz opozicije na očuvanju demokratije - dodao je on.


SAD čestitale na pobjedi

Već u nedjelju navečer je Ksiomara Kastro, supruga bivšeg predsjednika Manuela Zelaje (Zelaya), svrgnutog državnim udarom 2009. godine, proglasila pobjedu i obećala formirati vladu pomirenja.

Pobjeda Kastro stavlja tačku na 12 godina vladavine Nacionalne partije. Nezadovoljstvo naroda usmjereno na ovu vladu dostiglo je vrhunac u drugom mandatu odlazećeg predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, koji je bio upleten u skandal trgovine i krijumčarenja droge u SAD-u.

SAD su čestitale kandidatkinji ljevičarske opozicije na historijskoj pobjedi s kojom Kastro postaje prva žena na čelu Hondurasa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.