SLOVENIJA

Vakcinacija djece od 5 do 11 godina protiv korone od sljedeće sedmice

Na intenzivnoj njezi je ležalo osmoro djece

Djeca oboljela od COVID-19 dolaze u bolnicu s raznim zdravstvenim stanjima. Ilustracija

H. J. I. / Anadolija

1.12.2021

Vakcinacija djece uzrasta od 5 do 11 godina u Sloveniji mogla bi početi već sljedeće sedmice saopćili su zdravstveni zvaničnici te zemlje, javlja Anadolija.

Upozoreno je da se COVID-19 ove godine, a posebno s početka jeseni intenzivno širi među mlađom, odnosno pedijatrijskom populacijom.

- Na osnovu podataka iz drugih zemalja i poznavanja zdravstvenih stanja koja COVID-19 može izazvati kod djece, svakako preporučujemo vakcinaciju djece uzrasta od 5 do 11 godina - rekao je Marko Pokorn, direktor Pedijatrijske klinike u Ljubljani.


Povećan broj zaraženih mlađih od 18 godina

Kako je istakao Pokorn, prema podacima NIJZ-a, prošle jeseni, od 1. septembra do kraja decembra 2020. godine, potvrđeno je nešto više od 4.000 novih infekcija koronavirusom kod djece. Ove jeseni taj je broj znatno veći, jer je do sredine novembra potvrđeno više od 30.000 infekcija kod djece mlađe od 18 godina.

- Ove godine možemo očekivati ​​deset puta više zaraženih među mlađom populacijom nego prošle godine. Više od desetak djece je zaraženo u pojedinim starosnim grupama - dodaje Pokorn.

Djeca oboljela od COVID-19 dolaze u bolnicu s raznim zdravstvenim stanjima.


Više od 80 djece bilo hospitalizirano

- Imali smo više od 80 djece s dokazanom covid infekcijom hospitalizirano na pedijatrijskoj klinici. Prema informacijama koje sam dobio, još više djece je hospitalizirano na infektivnoj klinici. Na intenzivnoj njezi smo imali i osmoro djece s potvrđenom covid infekcijom. U stvari, vidimo da virus korona također može biti opasan po život ili uzrokovati zdravstvene probleme za djecu - rekao je Pokorn.

Matjana Koren Golja, glavna medicinska sestra Kliničkog odjela pedijatrijske intenzivne njege, rekla je da su liječili desetoro klinički ugrožene djece, među kojima je i novorođenče.

Trenutno imaju hospitalizovanu covid pozitivnu devojčicu, ali se njeno stanje popravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.