SUSRET U RIGI

Čavušoglu i Blinken: Prilika za detaljniji razgovor o odnosima Turske i SAD-a

Turski i američki ministri vanjskih poslova sastali su se na marginama ministarskog sastanka NATO-a

Sastanak Čavušoglua i Blinkena. anadolija

E. Ć. / Anadolija

1.12.2021

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu (Cavusoglu) razgovarao je o bilateralnim i regionalnim temama sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Antony), javlja Anadolu Agency (AA).

Čavušoglu i Blinken su se sastali na marginama zasjedanja šefova diplomacija članica NATO-a u Rigi, glavnom gradu Latvije. Šef turske diplomacije Čavušoglu je prije početka sastanka novinarima kazao da je sretan što ponovo ima priliku razgovarati s kolegom Blinkenom.

On je kazao da je mnogo tema o kojim će razgovarati i da je to svojevrsni nastavak razgovora kojeg su predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) imali nedavno u Rimu.


Čavušoglu i Blinken. anadolija

Dodao je Čavušoglu da će u svojstvu ministara vanjskih poslova dvije važne članice NATO-a danas razgovarati i o regionalnim temama, uključujući dešavanja u Ukrajini, Libiji, Siriji i Afganistanu. I američki državni sekretar Blinken je prije sastanka izrazio zadovoljstvo novim susretom s kolegom Čavušogluom i dodao da će razgovarati o brojnim važnim temama.

Blinken je kazao da su na sastanku šefova diplomacija NATO-a jučer i danas već razgovarali o situacijama u Ukrajini, na Zapadnom Balkanu i na Kavkazu. Dodao je da je sastanak s Čavušogluom prilika da detaljnije razgovaraju i o odnosima između SAD-a i Turske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.