ČLANICA EVROPSKE KOMISIJE

Fon der Lejen: Zemlje Evropske unije trebaju razmotriti obaveznu vakcinaciju

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca

E. Ć. / Fena

Fon der Lejen: To bi bila razumna odluka

Foto: twitter


Zemlje Evropske unije trebale bi razmotriti obaveznu vakcinaciju za borbu protiv koronavirusa i varijante omikron, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Ona je rekla da će vakcina biti ključna u borbi protiv "vrlo zarazne" nove varijante. Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

Evropske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

Fon der Lejen je rekla da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije nevakcinisana, javlja "BBC".

- Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi - rekla je na konferenciji za novinare u Briselu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru. Austrija je najavila obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa od februara sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve nevakcinisane starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.

NA VRH

Podijeli članak na