ČLANICA EVROPSKE KOMISIJE

Fon der Lejen: Zemlje Evropske unije trebaju razmotriti obaveznu vakcinaciju

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca

Fon der Lejen: To bi bila razumna odluka. twitter

E. Ć. / Fena

1.12.2021

Zemlje Evropske unije trebale bi razmotriti obaveznu vakcinaciju za borbu protiv koronavirusa i varijante omikron, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen).

Ona je rekla da će vakcina biti ključna u borbi protiv "vrlo zarazne" nove varijante. Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

Evropske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

Fon der Lejen je rekla da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije nevakcinisana, javlja "BBC".

- Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi - rekla je na konferenciji za novinare u Briselu.

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru. Austrija je najavila obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa od februara sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve nevakcinisane starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.