ODLUKA SUDA U LINCU

Hirurginja u Austriji pacijentu amputirala pogrešnu nogu: Kažnjena sa samo 2.700 eura

Greška je identifikovana tokom rutinske promjene zavoja i pacijentu je rečeno da će morati da mu amputiraju i drugu nogu

E. Ć. / Srna

a sudu je hirurginja rekla da je došlo do greške u lancu komandovanja u operacionoj sali

Foto: ILUSTRACIJA


Hirurginja u Austriji kažnjen je jer je pacijentu prošle godine amputirala pogrešnu nogu, javlja "BBC". Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto lijeve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije.

Sud u Lincu danas je proglasio ženu hirurginju (43) krivom za grubi nemar i kaznio je sa 2.700 eura. Udovici pacijenta, koja je umrla prije nego što je slučaj dospio na sud, dodijeljena je i odšteta od 5.000 eura.

Pacijent je prošlog maja posjetio kliniku u Frajštatu da bi mu amputirali nogu, ali je hirurg označio pogrešan ud za amputaciju, prenosi agencija "AFP". Greška je identifikovana tokom rutinske promjene zavoja i pacijentu je rečeno da će morati da mu amputiraju i drugu nogu.

Tada je bolnica saopćila da se incident dogodio kao "rezultat niza nesrećnih okolnosti". Direktor bolnice se javno izvinio na konferenciji za novinare. Na sudu je hirurginja rekla da je došlo do greške u lancu komandovanja u operacionoj sali.

Više o temi Austrija

SAOPĆILI ZELENI
Austrijska vlada zabranila obilježja HOS-a
NA VRH

Podijeli članak na