PLANOVI

Evropska unija predstavila pravu alternativu kineskim projektima: "Globalna kapija" od 300 milijardi eura

Prvi ozbiljan pokušaj Evrope da napravi projekat i osmisli sisteme finansiranja, pa države sada imaju alternativu uzimanju pozajmica od Kine, kaže Smol

Kineski projekti širom svijeta. BBC

E. Ma.

2.12.2021

Evropska unija (EU) predstavila je pravu aleternativu kineskoj strategiji "Pojas i put" kroz  globalni investicijski plan vrijedan 300 miliona eura, prenosi BBC.

- Plan EU nazvan je "Globalna kapija" trebalo bi da postane brend -  kazala je Ursula von der Lejen (Leyen), predsjednica Evropske komisije.

Podsjetimo, Kina je finansirala izgradnju željeznica, puteva i luka, ali se našla pod optužbama da je ostavila neke zemljeu ogromnim dugovima. 




Pelješki most

U EU razmišljaju kako da iskoriste milijarde eura osiguranih od država članica, finansijskih institucija i iz privatnog sektora, prenosi BBC.

- EU je željela da pokaže kako drugačiji, demokratski pristup može biti uspješan u sprovođenju projekata koji su usmjereni na rješavanje pitanja klimatskih promjena, održivog razvoja i globalne zdravstvene sigurnosti. Kada je riječ o biranju investicija, nekoliko postojećih opcija prečesto je uključivalo sitna slova koja povlače velike posljedice - finansijske, političke ili društvene. Projekti moraju biti vrlo kvalitetni, transparentni i dobro vođeni, a moraju i doneti opipljive rezultate za zemlje koje u njima učestvuju - istakla je Von der Lejen.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je za BBC da će šema biti usredsređena na afričke zemlje.

Kineska strategija "Pojas i put" realizirana je u Africi, Aziji, regionu Indo-Pacifika i u Evropskoj uniji.

Kosko, kineska kompanija za logistiku i transport, posjeduje dvije trećine vlasništva u velikoj grčkoj luci Pireju, a Kineska korporacija za puteve i mostove izgradila je ključni most u Hrvatskoj (Pelješki most).

Kineski projekti širom svijeta. BBC

Ovo je prvi ozbiljan pokušaj Evrope da napravi projekat i osmisli sisteme finansiranja, pa države sada imaju alternativu uzimanju pozajmica od Kine, ističe Endrju Smol (Andrew Small), stručnjak za transatlantska pitanja.

Kako navodi, postavlja se pitanje može li EU zaista nešto da učini u ovom geopolitičkom prostoru.

Unutrašnje borbe

- Ili je previše kruta, previše zarobljena u unutrašnjim birokratskim borbama? Ako ne uspiju u ovome, biće to veliki neuspjeh. Jedan diplomata mi je rekao da je dobar znak što Evropa konačno ostvaruje uticaj u tom podneblju. To je naš zajednički interes sa našim transatlanstkim prijateljima - Amerikom i Velikom Britanijom - istakao je Smol.

Skot Moris (Scott Morris), stariji stručnjak iz Centra za globalni razvoj tvrdi da zajednički interes može dovesti do pooštravanja konkurencije.

- To je bučno mesto sa mnogo brendova koji se međusobno sudaraju - kazao je Moris.

Ipak, on se nada da će inicijativa "Globalna kapija" biti uspješna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.