SUSRET U ŠTOKHOLMU

Trus s Lavrovim: Izrazila podršku suverenitetu Ukrajine

Trus je pozvala Lavrova da Rusija upotrijebi svoj utjecaj kako bi potaknula režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na ulazak u pregovore s čelnicima opozicije uz posredovanje OSCE-a

Lavorv i Trus: Jedan od prethodnih susreta. Agencije

N. Aj. / Anadolija

2.12.2021

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) sastala se u Štokholmu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, a tokom susreta ponovila je podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Trus i Lavrov sastali su se u glavnom gradu Švedske, u sklopu 28. sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Trus je tokom susreta ponovila svoju zabrinutost zbog eskalacije napetosti širom Evrope te izrazila britansku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, navedeno je u saopćenju britanskog MVP-a.

Dvoje ministara razgovarali su i o situaciji u Bjelorusiji, a Trus je pozvala Lavrova da Rusija upotrijebi svoj utjecaj kako bi potaknula režim bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka na ulazak u pregovore s čelnicima opozicije uz posredovanje OSCE-a.

- Ministri su razgovarali o važnosti iranskog nastavka nuklearnih pregovora i važnosti međunarodne zajednice da poduzme hitne i koordinirane korake kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa u Afganistanu. Pozdravili su nedavni telefonski razgovor britanskog premijera Borisa Johnsona i ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Trus se nada nastavku otvorenih i plodonosnih razgovora između dviju zemalja o ključnim pitanjima za održavanje mira i stabilnosti - dodano je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.