PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan oduševljen novim oružjem turske mornarice: Još jedan historijski dan za tursku odbrambenu industriju

Cilj nam je bio da eliminišemo vanjsku zavisnost naše zemlje u mornaričkim topovima, kao i u drugim oblastima, naveo je

Erdoan: Mornarički top neizostavan segment mornarice. agencije

E. Ć. / Anadolija

2.12.2021

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) uputio je video poruku povodom uspješnog testiranja mornaričkog topa domaće proizvodnje koji je još jedan u nizu proizvoda turske odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency (AA).

- Veoma mi je drago što sam s vama u još jednom historijskom danu za tursku odbrambenu industriju - kazao je Erdoan.

Erdoan je naglasio da je mornarički top neizostavan segment mornarice, te dodao da ovo oružje, kao udarna snaga ratnih brodova, igra ključnu ulogu u borbi.

- Turska je prije godinu dana dodala i mornaričke topove u okviru naših napora da našu odbrambenu industriju dodatno ojačamo na nacionalnom nivou. Cilj nam je bio da eliminišemo vanjsku zavisnost naše zemlje u mornaričkim topovima, kao i u drugim oblastima. Posebno u posljednje vrijeme počeli su se javljati ozbiljni problemi kako u troškovima tako i u rokovima isporuke proizvoda koji dolaze iz inostranstva. Također smo bili podložni vidljivim i nevidljivim embargom i raznim pokušajima blokada - rekao je Erdoan.



Ovaj projekat jedan od najboljih primjera javno-privatne saradnje

Kako je kazao, ovaj projekat je jedan od najboljih primjera javno-privatne saradnje u Turskoj.

- Zajedničkim naporima Generalne direkcije za mašine, hemijsku industriju i brodogradilišta, koju smo restrukturirali, i naših kompanija Igrek Makine, ANZATSAN Inženjering, ERMAKSAN Technology, Turska je još jednom postigla ono što se ranije nije moglo postići. Hvala Bogu, proizveli smo naš nacionalni mornarički top u rekordnom roku od 12 mjeseci, na kraju procesa koji je naše Ministarstvo industrije i tehnologije aktivno podržalo - kazao je.

Istakao je da je mornarički top ima domet od 16 kilometara.

- Zahvaljujući nacionalnom mornaričkom topu koji je razvila, Turska je sada postala jedna od rijetkih država koje proizvode ovaj sistem naoružanja. Nacionalni mornarički top ima efektivni domet od 16 kilometara. Naša mornarica je postala još jača zahvaljujući ovom oružju koje može ispaliti 80 hitaca u minuti sa pet različitih načina gađanja. Za razliku od sistema koji se trenutno koriste, nacionalni mornarički top opremljen je digitalnim sistemom za upravljanje paljbom, razvijen domaćim i nacionalnim resursima. Stavljanjem ovog sistema naoružanja u inventar, turske pomorske snage će imati mnogo jaču i efikasniju mobilnost. Osim toga, visoki troškovi i prikriveni embargo na nabavke iz inostranstva sada će postati stvar prošlosti - rekao je Erdoan.

Mornarički top jedan u nizu proizvoda turske odbrambene industrije

Na kraju je čestitao onima koji su podržali realizaciju ovog projekta, te dodao kako je siguran da će nacionalni mornarički top biti od ogromne koristi turskim snagama. Turske oružane snage danas su uspješno testirale mornarički top koji je još jedan u nizu proizvoda turske odbrambene industrije.

Testiranju je prisustvovao ministar odbrane Turske Hulusi Akar te načelnik Generalštaba turske vojske Jašar Guler (Yasar), komandanti kopnenih, zračnih i pomorskih snaga Turske i drugi zvaničnici. Novi mornarički top kalibra 76/62 mm testiran je na testnom poligonu Karapinar, a prisutnim se posredstvom video poruke obratio i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Resorni ministar Akar čestitao je svima koji učestvuju u razvoju i proizvodnji novih sistema oružja u Turskoj te je dodao da će i dalje biti vođena briga o potrebama turskih oružanih snaga. Akar je kazao da Turska ubrzano radi na obuci osoblja i razvoju domaće proizvodnje vojne opreme i oružja i da je uz podršku i vodstvo turskog predsjednika Erdogana podignut stepen prisustva domaće opreme i oružja na 80 posto.

Anketa




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.