IMENOVANJA

Austrija dobila novog kancelara, Karl Nehamer preuzima dužnost

On bi na mjestu predsjednika Austrijske narodne stranke (OVP) zamijeniti Sebastiana Kurza

Nehamer: Jednoglasna odluka. Agencije

L. S.

3.12.2021

Dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer) bit će novi predsjednik Austrijske narodne stranke (OVP) i novi austrijski kancelar, odlučilo je predsjedništvo OVP-a danas u Beču.

- Velika mi je čast što je ova odluka donesena jednoglasno - rekao je Nehamer nakon izbora i dodao kako mu je cilj OVP ponovno učiniti "narodnom strankom".

Nehamer će na mjestu predsjednika stranke zamijeniti donedavnog kancelara Sebastijana Kurza (Sebastian), koji je jučer odstupio sa svih političkih funkcija, a na mjestu kancelara Aleksandra Šalenberga (Alexander Schallenberg), koji je također jučer, nakon nepuna dva mjeseca, odstupio s dužnosti kancelara.

Nakon što se manji koalicijski partner OVP-a u vladi, stranka Zeleni, složila s ovom kadrovskom odlukom, Nehamer bi već u ponedjeljak trebao biti imenovan za kancelara, prenosi novinska agencija APA.

Šalenberg, koji je objasnio da je odstupio sa svog položaja kako bi funkcija predsjednika OVP-a i kancelara bila ponovno ujedinjena u jednoj osobi, vraća se na staru dužnost ministra vanjskih poslova, s koje je bio zamijenio Kurza.

Novi ministar unutrašnjih poslova trebao bi biti Gerhard Karner.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.