HOĆE LI POSTATI DOMINANTAN

Naučnica WHO-a poziva ljude da ne paniče zbog omikron soja koronavirusa

U drugačijoj smo situaciji nego prije godinu, rekla je Somja Svaminatan

Somja Svaminejtn. Agencije

N. Aj.

4.12.2021

Somja Svaminatan (Soumya Swaminathan), glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je pozvala ljude da ne paniče zbog pojave varijante koronavirusa omikron i rekla je da je prerano reći hoće li vakcine biti potrebno preraditi.

Govoreći u intervjuu na konferenciji Reuters Next, Svaminatan je rekla da je nemoguće predvidjeti hoće li omikron postati dominantna vrsta.

Omikron je stekao uporište u Aziji, Africi, Americi, Bliskom istoku i Evropi i stigao do sedam od devet provincija Južne Afrike, gdje je prvi put identificiran. Mnoge vlade su pooštrile pravila putovanja kako bi spriječile ovu varijantu.

Svaminatan je kazala da omikron vrlo prenosiv i navela je podatke iz Južne Afrike koji pokazuju da se broj slučajeva udvostručuje dnevno.

- Koliko bismo trebali biti zabrinuti? Moramo biti spremni i oprezni, a ne paničariti, jer smo u drugačijoj situaciji nego prije godinu - rekla je i dodala:

Delta čini 99 posto infekcija širom svijeta. Ova varijanta bi morala biti više prenosiva da nadmaši konkurenciju i postane dominantna širom svijeta. Moguće je, ali nije moguće predvidjeti.

Prerano za zaključak

Mnogo toga ostaje nepoznato o omikron soju, koji je otkriven u više od dvadeset zemalja dok se dijelovi Evrope bore s talasom infekcija poznatije varijante delta.

- Moramo sačekati, nadajmo se da će biti blaže… ali prerano je za zaključak o varijanti u cjelini - rekla je Svaminatan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.