KORONAVIRUS

Belgija pooštrila epidemiološke mjere

Ovo je treće pooštravanje mjera u tri sedmice, a, između ostalog, uvedena je obaveza nošenja maski za učenike starije od šest godina

Belgija opet pooštrava mjere. AFP

N. Aj. / Anadolija

4.12.2021

U Belgiji su zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, pooštrene mjere u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove mjere, koje je objavio premijer Aleksander de Kro (Alexander de Croo), odnose se u velikoj mjeri na obrazovanje. Naime, predškolske ustanove i osnovne škole zatvorit će se 20. decembra, a srednje škole će imati kombinovani model nastave.

Zabranjene rpivatne zabave

Od 6. decembra učenici stariji od šest godina morat će nositi maske. Zabranjene su aktivnosti s više od 200 učesnika. Prilikom organizacije događaja s manjim brojem učesnika, prisutni će morati imati potrebnu potvrdu i nositi maske.

Mjere u Belgiji ranije su pooštrene 17. i 26. novembra. Uvedeno je obavezno nošenje maski, te donesena odluka o radu od kuće četiri dana sedmično. Kafići i restorani mogu raditi do 23 sata, a zatvoreni su noćni klubovi i diskoteke. Zabranjene su privatne zabave, a sportska takmičenja se organiziraju pred praznim tribinama.

Najavljeno je i da će biti ubrzane aktivnosti na cijepljenju trećom dozom vakcine protiv Covid-19.

75 posto vakcinisanih

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju kako su u sedmici od 26. novembra do 2. decembra u prosjeku potvrđena 17.862 slučaja zaraze koronavirusom. U prosjeku su dnevno potvrđena 44 smrtna slučaja, a hospitalizovano je 318 osoba.

U Belgiji je više od 75 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano, zbog čega je ove godine zabilježeno manje smrtnih slučajeva od Covid-19 nego 2020.

U državi je 22. novembra zabilježeno 25.365 slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka pandemije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.