NASTAVAK PREGOVORA

SAD o nuklearnom sporazumu: Iran nije dao konstruktivne prijedloge

SAD smatra da Iran nije dao konstruktivne prijedloge. Agencije

N. Aj.

4.12.2021

Sjedinjene Američke države kritizirale su u petak vlasti u Teheranu i ocijenile da one nisu dale "konstruktivne prijedloge" tokom nastavka pregovora u Beču o iranskom nuklearnom programu.

- Nova iranska vlada nije došla u Beč s konstruktivnim prijedlozima - izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Džen Psaki (Jen).

Dodala je da se i dalje nadaju diplomatskom pristupu, jer je to uvijek najbolja opcija.

Obnova saradnje

Ali ovosedmični pristup Irana nije nažalost bio pokušaj rješavanja otvorenih pitanja - kazala je Psaki.

Rekla je da je još važnije da je "Iran počeo novi krug pregovora nuklearnim provokacijama, kao što je u srijedu obavijestila IAEA, Međunarodna agencija za atomsku energiju".

Iran još nije postigao dogovor s IAEA-om o obnovi saradnje i o transparentnosti, što se posljednjih mjeseci pogoršalo.

Mrtva tačka

Sklopljen 2015. između Irana i velikih sila (SAD, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije) sporazum o iranskom nuklearnom programu je na mrtvoj tački nakon jednostranog povlačenja SAD 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obveza.

Sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovo gospodarstvo, u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa koji je stavljen pod strogu kontrolu UN-a.

- Znamo zašto smo ovdje. Prethodna administracija se odlučila povući iz sporazuma i to je dovelo do drastičnog nezabilježenog širenja iranskog nuklearnog programa. To se ne može nastaviti i predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i dalje vjeruje da postoji bolja alternativa - dodala je Psaki. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.