U JEKU NAPETOSTI

Kremlj potvrdio: U utorak sastanak Bajdena i Putina

Portparol Krmelja Dmitrij Peskov potvrdio je datum održavanja samita novinskoj agenciji Interfax

E. T.

Bajden i Putin

Foto: Agencije


Video sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika SAD-a Džo Bajdena (Joe Biden) predviđen je za utorak, objavio je Kremlj.

Portparol Krmelja Dmitrij Peskov potvrdio je datum održavanja samita novinskoj agenciji Interfax.

Sastanak će se održati u jeku povišenih napetosti oko sukoba u Ukrajini, dok se Vašington i Moskva međusobno optužuju za vojne provokacije u toj regiji.

Bajden je upozorio Putina da ne poduzima vojnu intervenciju u Ukrajini i najavio je nove inicijative kako bi se zaštitila ta istočnoevropska zemlja, koja je bliska saveznica NATO-a.

Prena izvještajima, Rusija je nagomilala veliki broj vojnika na područjima nedaleko od granice s Ukrajinom. Kremlj nije opovrgnuo te izvještaje.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je u petak da Putin planira iznijeti Bajdenu prijedlog o sigurnosnim garancijama kojim bi se zaustavilo širenje NATO-a na istok i okončalo ono što Moskva naziva prijetnjom raspoređivanja oružja ruskim susjedima, uključujući Ukrajinu.

Putin i Bajden održali su svoj prvi samit u Ženevi u junu, gdje su se dogovorili da će pokrenuti nove razgovore o nuklearnom razoružavanju.

NA VRH

Podijeli članak na