PANDEMIJA

Australija: Odobrena Pfizerova vakcina za djecu

Hant je rekao da je regulatorna administracija "uradila pažljivu i temljenu procjenu i utvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna, te da je u interesu australijske djece od pet do 11 godina da budu vakcinisana"

E. T. / Srna

Odobrena vakcina

Foto: Ilustracija


Australijska regulatorna agencija odobrila je danas privremeno Pfizerovu vakcinu protiv Covida 19 za djecu od pet do 11 godina, a ministar zdravlja Greg Hant rekao je da bi imunizacija mogla da počne od 10. januara.

Hant je rekao da je regulatorna administracija "uradila pažljivu i temljenu procjenu i utvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna, te da je u interesu australijske djece od pet do 11 godina da budu vakcinisana".

Australija je nakon inicijalnog kašnjenja u programu imunizacije protiv kovida 19 postala jedna od vodećih država u svijetu po stopi vakcinacije. Blizu 88 odsto odraslih stanovnika starijih od 16 godina primilo je dvije doze.

Visoka stopa vakcinacije pomogla je da se suzbije širenje virusa i podstakne brz ekonomski oporavak.

Novi Južni Vels, država sa najviše stanovnika, registrovala je danas još dva slučaja zaraze omikron varijantom i sada ih je ukupno 15. Još nije poznato da li su i koliko vakcine efikasne i protiv ovog soja. 

NA VRH

Podijeli članak na