PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Bob Dol je bio američki državnik kakvih je malo u našoj historiji

Za mene je bio i prijatelj od kojeg sam mogao potražiti pouzdano vodstvo ili duhovitu rečenicu u pravom trenutku da smirim istrošene živce

Piše: H. J. I.

5.12.2021

Džo Bajden i Bob Dole. Avaz

Danas je u 98. godini života preminuo republikanac Bob Dole. Od njega se oprostio i predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden)


- Mjesec dana nakon što sam položio zakletvu kao predsjednik, jedan od prvih razgovora koje sam imao sa bilo kim izvan Bijele kuće bio je sa našim dragim prijateljima, Bobom i Elizabet Dol (Elizabeth Dole), u njihovoj kući u Vašingtonu. Bobu je nedavno dijagnosticiran rak pluća, a ja sam bio tu da ponudim istu podršku, ljubav i ohrabrenje kao što su oni meni i Džil (Jill) pokazali kada se naš sin Bju (Beau) borio protiv raka, i koje su nam Dolsi pokazali tokom pola vijeka koliko smo bili prijatelji.


Hrabrost i odlučnost

Kao i sva prava prijateljstva, bez obzira koliko je vremena prošlo, nastavili bismo tamo gdje smo stali, i kao da smo se jučer smijali u trpezariji Senata ili raspravljali o velikim temama dana, često jedni protiv drugih u Senatu. Vidio sam u njegovim očima isto svjetlo, hrabrost i odlučnost koje sam vidio toliko puta prije.

U Senatu, iako se često nismo slagali, on nikada nije oklijevao da radi sa mnom ili drugim demokratama kada je to bilo najvažnije. On i Ted Kenedi (Kennedy) okupili su se kako bi Bobovu doživotnu borbu pretvorili u Zakon o Amerikancima s invaliditetom – koji desetinama miliona Amerikanaca daje život sa većim dostojanstvom. 

U Komisiji za socijalno osiguranje, vodio je dvostranačke napore s Petom Mojnihanom (Pat Moynihan) kako bi osigurao da svaki Amerikanac može ostarjeti s netaknutim osnovnim dostojanstvom. Kada je uspio da donese zakon o stvaranju saveznog praznika u ime Martina Lutera Kinga, mlađeg — prijedlog zakona kojem su se protivili mnogi u njegovom klubu — nikada neću zaboraviti šta je rekao našim kolegama: "Nijedna prvorazredna demokratija ne može tretirati ljude kao građane drugog reda."


Američki državnik kakvih je malo u historiji

Još jedan dvostranački napor, Mekgovern-Dole (McGovern) Međunarodni program obrazovanja za hranu i ishranu djece, obezbijedio je školske obroke i hranu za dojilje i malu djecu. Spasio je živote nebrojenih mladih ljudi koji bi inače umrli u djetinjstvu - i donio dostojanstvo desetinama miliona porodica u zemlji i inostranstvu. Ovaj posao, za Boba, bio je više od donošenja zakona. To mu je bilo zapisano na srcu.

Bob je bio američki državnik kakvih je malo u našoj historiji. Ratni heroj i među najčuvenijima najveće generacije. A za mene je bio i prijatelj od kojeg sam mogao potražiti pouzdano vodstvo ili duhovitu rečenicu u pravom trenutku da smirim istrošene živce. Nedostajaće mi moj prijatelj. Ali zahvalan sam na vremenu koje smo dijelili, i na prijateljstvu koje smo Džil i ja i naša porodica izgradili sa Lidi (Liddy) i cijelom porodicom Dole.

Bob je bio čovjek kojem se Amerikanci dive. Imao je nepogrješiv osjećaj poštenja i časti. Neka ga Bog blagoslovi i neka se naš narod za sva vremena oslanja na njegovo naslijeđe pristojnosti, dostojanstva, dobrog raspoloženja i patriotizma - zaključio je Bajden, prenosi Bijela kuća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.