"SEMAFOR KOALICIJA"

SPD i FDP odobrili formiranje nove vlade, sutra glasaju članovi Zelenih

Ukoliko članovi Zelenih odobre ulazak u vlast, njihovi predstavnici zajedno sa FDP-om i SPD-om bi u utorak trebali potpisati konačni sporazum o formiranju vlade, a novi kancelar Olaf Šolc trebao bi biti predstavljen u srijedu

H. J. I.

5.12.2021

Analena Berbok, Robert HabeK, Olaf Šolc i Kristijan Lindner. Agencije

U subotu su predstanici SPD-a održali stranački kongres na kojem su se članovi izjašnjavali o tome da li odobravaju formiranje njemačke vlade koju će činiti SPD, FDP i Zeleni. Danas su o istom pitanju odlučivali i članovi FDP-a. 

Prema prenose njemački mediji, na vanrednom stranačkom kongresu njemačkih liberala, predsjednik stranke Kristijan Lindner (Christian) još jednom je predstavio članovima plan "semafor" koalicije koja bi trebala povesti Njemačku u budućnost.

- To je koalicioni sporazum za politiku centra koja ne pomjera našu zemlju ulijevo, već želi da je vodi naprijed - rekao je Lindner. 

Nakon uvodnog dijela i govora predsjednika stranke, članovi kongresa pristupili su glasanju, a rezultati su pokazali kako 92,24 posto delegata FDP-a odobrava formiranje vlasti u Njemačkoj čime je napravljen još jedan značajan korak ka konačnom formiranju vlasti.

Nakon glasanja, lider FDP-a je naglasio kako sporazum koji su potpisali SPD, FDP i Zeleni sadrži stavke koje se zalažu za društvenopolitičko buđenje zemlje, obezbjeđuje solidne finansije i uključuje digitalizaciju društva i države.


SPD u subotu odobrio formiranje vlade

Dan ranije, U SUBOTU, članovi Socijaldemokratske partije na čelu s budućim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) također su se na vanrednom stranačkom kongresu izjašnjavali o tome da li SPD treba ući u vlast na osnovu sporazuma kojeg su potpisale tri stranke.

Rezultati glasanja su pokazali kako 98 posto članova kongresa SPD-a želi formiranje vlasti u kojoj će upravo predsjednik ove stranke biti novi kancelar.

Nakon glasanja, Šolc je naglasio kako on i koalicioni partneri imaju cilj ostati u vladi i više od četiri godine.

- Koalicija će se održati tako što ćemo raditi zajedno na prijateljski način kako bismo ponovo bili izabrani. Veliki dio izbornog manifesta SPD-a nalazi se u koalicionom sporazumu i to je velika stvar. Sada idemo na posao - rekao je Šolc.


Zeleni odlučuju sutra

Nakon što zvaničnici SPD-a i FDP-a na vanrednim stranačkim kongresima odobrili formiranje nove vlade, posljednju riječ u ovom procesu imat će članovi stranke Zelenih.

Prethodnih 10 dana, 125.000 članova ove stranke imalo je mogućnost glasati o tome da li Zeleni trebaju ući u vlast sa FDP-om i SPD-om, a prema zvaničnim informacijama, rezultati glasanja bit će poznati u ponedjeljak.

- 125.000 članova naše stranke odlučuje o tome hoćemo li se pridružiti saveznoj vladi kao dio "semafor' koalicije" - naveli su iz stranke Zelenih.

Ukoliko članovi odobre ulazak u vlast, predstavnici Zelenih, FDP-a i SPD-a u utorak bi trebali potpisati konačni sporazum o formiranju vlade, a novi kancelar Olaf Šolc trebao bi biti predstavljen u srijedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.