NAJMOĆNIJA ŽENA SVIJETA

Šta će Angela Merkel raditi nakon 16 godina na čelu Njemačke: "Za početak - ništa"

Možda ću pokušati nešto čitati pa će mi se oči početi sklapati jer sam umorna i malo ću odspavati, rekla je Merkel

N. Aj.

Angela Merkel

Foto: AFP


Nakon 16 šesnaest godina na čelu Njemačke, prvo što Angela Merkelželi učiniti nakon povlačenja iz politike je "malo odspavati". Ali šta će nakon toga?

Dugogodišnja kancelarka nije mnogo govorila o svojim planovima nakon što 8. decembra  preda vlast socijaldemokratu Olafu Šolcu (Scholz), piše agencija France Presse.

U njezina četiri mandata 67-godišnju Merkel često su nazivali najmoćnijom ženom na svijetu, ali je ona nedavno natuknula da joj vlast neće nedostajati, piše agencija Hina.

Za početak ništa

- Vrlo ću brzo shvatiti da je to sad odgovornost nekog drugog. I mislim da će mi se to sviđati - rekla je tokom posjete Vašingtonu ovog ljeta.

Slavna po izdržljivosti i sposobnosti da ostane svježa nakon cjelonoćnih sastanaka, Merkel je jednom kazala da može pohraniti san kao deva vodu.

No kad su je u američkoj prijestolnici pitali o umirovljenju, kancelarka je odgovorila:

- Možda ću pokušati nešto čitati pa će mi se oči početi sklapati jer sam umorna i malo ću odspavati.

Merkel, koja je zastupnica postala nedugo nakon njemačkog ujedinjenja 1990., nedavno je rekla i da nikad nije imala vremena razmisliti o tome šta bi još mogla raditi.

- Nikad nisam imala normalan radni dan pa sam se prirodno prestala pitati šta me zanima izvan politike - rekla je tokom jednog intevjua i dodala:

Imam 67 godina i nije mi preostala neograničena količina vremena. To znači da moram dobro razmisliti šta želim raditi u sljedećoj fazi života.

Sadnja povrća

- Želim li pisati, želim li govoriti, planinariti, ostati kod kuće, proputovati svijet? Za početak sam odlučila ne raditi ništa pa ćemo vidjeti što će biti - kazala je Merkel.

Njeni prethodnici nisu dugo ostajali u sjeni nakon odlaska s funkcije. Helmut Šmit (Schmidt), kancelar do 1982., postao je jedan od urednika sedmičnika Die Zeit i popularan politički komentator.

Helmut Kohl je otvorio svoju konzultantsku firmu, a Gerhard Šroder (Schroeder) je postao lobist i, ne bez kontroverzi, čelnik upravnog odbora ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

Njemački pisac David Safier zamislio je uzbudljiviju budućnost za bivšu kancelarku u svom romanu "Miss Merkel", u kojem prekida mirovinu kako bi istražila tajanstveno ubistvo.

Merkel bi mogla poželjeti provesti više vremena sa suprugom Hoačimom Sauerom (Joachim) u Hohenvaldeu, seocetu pored grada Templina u bivšoj Istočnoj Njemačkoj gdje je odrastala i posjeduje vikendicu u koju se znala povlačiti na odmor.

Tamo bi se mogla posvetiti uzgoju povrća, posebno krompira. U razgovoru za magazin "Bunte" 2013. rekla je da u tome posebno uživa.

Poznato je i da je ljubiteljica vulkanskog otoka D'Ischia kod Napulja i tamošnjeg mjesta Sant'Angelo.

Bivša naučnica mogla bi i otići i na govorničke turneje na brojnim sveučilištima, od Seula do Tel Aviva, koja su joj uručila počasne doktorate.

Merkel će primati penziju od 15 hiljada eura mjesečno, pokazuju izračuni njemačkog Udruženja poreznih obveznika. Ali ona nikad nije bila rastrošna. Tokom upravljanja najvećom evropskom privredom živjela je u Berlinu u stanu na četvrtom spratu, a često je sama išla u trgovinu po namirnice.

Kancelarka je 2014. čak odvela kineskog premijera Li Keqianga u svoj najdraži supermarket nakon bilateralnog susreta.

Stoga, moguće je da će nekad najmoćnija žena svijeta jednostavno provoditi mirne večeri kod kuće, pijući svoje najdraže bijelo vino uz svoje najdraže jelo - supu od krompira.  

NA VRH

Podijeli članak na