PORUKA KINI

Očekuje se da će Bajdenova administracija ove sedmice objaviti diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu

Ne očekuje se potpuni bojkot, što znači da će američkim sportistima i dalje biti dozvoljeno da se takmiče

Džo Bajden i Si Jinping. Agencije

N. Aj.

6.12.2021

Očekuje se da će administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) ove sedmice objaviti da nijedan zvaničnik američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama u Pekingu 2022., provodeći diplomatski bojkot igara, piše CNN, a bazira se na nekoliko izvora.

Taj potez bi omogućio SAD da pošalje poruku na svjetskoj sceni Kini bez sprječavanja američkih sportista da se takmiče. Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je privatno raspravljalo o bojkotu, odbilo je komentirati.

Predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima prošlog mjeseca da odmjerava diplomatski bojkot jer su se demokratski i republikanski poslanici, uključujući predsjedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy), zalagali za jedan u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

Ne očekuje se potpuni bojkot, što znači da će američkim sportistima i dalje biti dozvoljeno da se takmiče. Posljednji put su SAD u potpunosti bojkotirale Olimpijske igre 1980. godine kada je bivši predsjednik Džimi Karter (Jimmy Carter) bio na vlasti.

Prošlomjesečni virtuelni samit između Bajdena i kineskog predsjednika Si Jinpinga (Xi), koji se smatra nekim od najkritičnijih diplomatskih razgovora u Bajdenovom predsjedavanju, nije donio značajne pomake. Međutim, to je poslužilo kao povoljan ponovni početak odnosa nakon naglog pogoršanja tokom posljednje godine Trampove administracije (Donald Trump) i kontinuiranog neprijateljstva prema Bajdenovoj administraciji, uključujući kada su američke i kineske diplomate razmjenjivale bodlje tokom martovskog samita na Aljasci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.