NAKON NAJAVE SASTANKA

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov: Odnosi Moskve i Vašingtona su "žalosni"

Peskov je napomenuo da takve garancije mogu biti samo obostrane i dodao da Putin insistira na održavanju fer bilateralnih odnosa "uz uzajamno poštovanje"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Agencije

N. Aj.

6.12.2021

Trenutni bilateralni odnosi između Rusije i SAD su "žalosni" i ruski predsjednik Vladimir Putin će o njima razgovarati tokom predstojeće videokonferencije sa američkim kolegom Džoom Bajdenom (Joe Biden), rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvojica predsjednika sutra će održati videokonferenciju tokom koje će razgovarati o tekućim pitanjima u bilateralnim odnosima.

Portparol je istakao da će dvojica predsjednika razgovarati i o primjeni sporazuma koje su postigli na samitu u Ženevi 16. juna 2021. godine. Oni će identifikovati pitanja koja su uspješno riješena i ona koja zahtijevaju dodatne napore, rekao je Peskov.

Peskov je dalje naveo da će Putin i Bajden, nakon razgovora o bilateralnim odnosima, vjerovatno, preći na rješavanje onih pitanja koja su u posljednje vrijeme "podigla prašinu". On je precizirao da će pomenute teme uključivati tenzije u vezi sa Ukrajinom i napredovanje NATO-a ka ruskim granicama.

Portparol je naglasio da bi Putinova inicijativa o uzajamnim sigurnosnim garancijama mogla biti razmatrana tokom sutrašnje videokonferencije, prenosi "Sputnjik".

Peskov je napomenuo da takve garancije mogu biti samo obostrane i dodao da Putin insistira na održavanju fer bilateralnih odnosa "uz uzajamno poštovanje".

Američki predsjednik Bajden je, naime, planirao da razgovara o navodnom o gomilanju ruske vojske na ukrajinskoj granici. Moskva, sa svoje strane, sve više kritikuje širenje NATO-a na istok i provokacije u Crnom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.