NAKON POVRATKA S PUTOVANJA

Papa Franjo poziva EU da poboljša upravljanje migracijama

Dodao je da svaka zemlja ima kapacitete primiti određen broj ljudi

Papa Franjo. Arhiva

H. J. I.

7.12.2021

Papa Franjo pozvao je u ponedjeljak Evropsku uniju da poboljša upravljanje migracijama širom Evrope, rekavši da svaka zemlja ima kapacitete primiti određen broj ljudi.

- Vlade znaju koliko ljudi mogu primiti. Migrante se mora primiti, pratiti, ohrabriti i integrirati. A ako vlada to ne može učiniti, mora razgovarati s drugima kako bi se oni pobrinuli - rekao je.

Papa se jučer obratio EU po povratku iz Grčke i Kipra. Tokom tog putovanja papa Franjo je posjetio prihvatni centar na Lezbosu, gdje je kritikovao činjenicu da je Grčka uglavnom ostavljena sama da se nosi s ljudima koji bježe od rata i siromaštva.

Papa je govorio i o situaciji u Bjelorusiji, gdje su migranti zaglavljeni na granici tražeći ulazak u EU.

- Danas je moderno postavljati zidove i bodljikavu žicu. Oni koji grade zidove gube osjećaj vlastite historije – rekao je, javlja Dpa.

Kritikovao je činjenicu da su migranti često presretnuti i vraćeni na mjesta sa kojih žele pobjeći bez ikakve dodatne podrške.

- Ako nekoga pošaljemo natrag, onda ga moramo pratiti i integrisati u njegovu zemlju. Ne mogu ga ostaviti na libijskim obalama. To je okrutnost – zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.