PREMIJER MAĐARSKE

Orban: Dio života građana srednje Evrope odlazi s Angelom Merkel, u novo doba ulazimo bez rukavica

Objavio tekst o vladavini Angele Merkel

N. Aj.

Viktor Orban i Angela Merkel

Foto: Agencije


Predsjednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orban objavio je u ponedjeljak na službenoj stranici Ureda premijera tekst o njemačkoj kancelarki na odlasku Angeli Merkel pod naslovom "Angela Merkel 8. decembra prestaje biti njemačka kancelarka. Dio života građana srednje Evrope otići će s njom".

- Mi smo je razumjeli i ona je razumjela nas. Sovjetska invazija, komunistička diktatura, otpor i narodni pokreti 1988. i 1989., pobjeda, sloboda, ponovno ujedinjenje i osnivač nove države Helmut Kohl, kancelar.

Kao mađarski premijer 1998. godine, imao sam priliku na nekoliko mjeseci obnašati političku dužnost u isto vrijeme kada je njemački kancelar bio Helmut Kohl, moj dragi, stari prijatelj, kršćanski brat te predani zaštitnik srednjoevropljana.

Godinama smo Merkel i ja trpjeli teškoće jer smo bili u opoziciji. Prvo je ona postala kancelarka, a onda smo se mi pet godina poslije toga vratili na vlast. Upravljali smo finansijskom krizom 2010. godine, bili smo partneri u borbi da Evropsku uniju održimo na okupu i zajedno smo bespomoćno i beznadno gledali izbijanje evropske tragedije, rusko-ukrajinskog rata.

Lojalni i disciplinirani Nijemci te buntovni i nesmotreni Mađari zajedno su se borili za isti cilj: Evropu u kojoj će se sve nacije osjećati kao kod kuće.

A onda ruptura, ili bolje rečeno fraktura, otvorena fraktura 2015. godine, invazija migranata. Povreda nakon koje se sportaš više nikad neće kretati kao prije. On ide na rehabilitaciju, trudi se, muči se, ali više iz časti. On zna, a nakon nekog vremena i prizna da više ne može povratiti staru formu.

Migrantska je kriza sama po sebi bila velik test. Postala je Rubikon jer je pokazala duboke filozofske, političke i emotivne razlike između nas u poimanju nacija, slobode i uloge Njemačke.

Kriza je otkrila da je Mađarima i drugim žiteljima srednje Evrope domovina ključna. Nacija je ishodište, a da bez patriotizma ne može biti zdravog emotivnog života. Ispada da su se Nijemci priklonili drugom razvojnom putu evropske civilizacije, da idu ka tome da budu postkršćanska i postnacionalna država.

Mi, Mađari, razumijemo da Nijemci to ne smatraju problemom. Oni to ne smatraju civilizacijskom bolesti koju treba izliječiti, nego to smatraju prirodnim, poželjnim, pa čak i moralno superiornijim ishodom. Tkanina Evropske unije bila se tada razdvajala po šavu i nije bilo načina da se to spriječi. Migracije, spol, federalizirana Unija, germanizacija Evrope. Obnavljanje evropske saradnje zahtijevat će nadljudske napore u post-Merkel eri.

Je li Angela Merkel otvorila vrata problemu? Ili je, baš suprotno, pokušala zauzeti čvrst stav, ali je na koncu podlegla pritisku ljevice te se maknula u stranu? Danas ne znamo odgovor na to pitanje. Gledajući na novu proimigracijsku, pro-rodnu, federalističku, pronjemačku agendu nove njemačke krajnje lijeve vlade, na misterij Merkel moguće je dati oba odgovora. Vrijeme će pokazati. Jedino za čime žalim, kao bivši borac, je to da nama, svojim kolegama, njeno životno djelo i 16 godina na čelu njemačke vlade nisu dali odgovore. Jedna je stvar sigurna: era dvosmislenosti, prikrivene politike i vrludanja završilo je s Merkel. U novo doba ulazimo bez rukavica - zaključio je Orban u svom tekstu.

Više o temi Viktor Orban

NA VRH

Podijeli članak na