NOVI NJEMAČKI KANCELAR

Šolc upozorio Rusiju zbog vojnih aktivnosti na granici sa Ukrajinom

Istakao je kako će se sigurnost i saradnja u Evropi zasnivati na prethodno dogovorenim principima, što uključuje i nepovredivost granica

Šolc: Prva posjeta na funkciji kancelara bit će Parizu. anadolija

E. Ć. / Anadolija

7.12.2021

Olaf Šolz (Scholz), koji će sutra preuzeti poziciju kancelara Njemačke, upozorio je Rusiju zbog njenih vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).

Socijaldemokratska partija (SPD), Stranka zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP) potpisale su u ponedjeljak koalicioni protokol prije nego Bundestag zvanično imenuje novu njemačku vladu. Tri koaliciona partnera su otkrila sastav buduće vlade koja na čelu Njemačke dolazi nakon 16 godina vlasti kancelarke Angele Merkel i njene koalicije.

Šolc, šef FDP-a Kristijan Linden (Christian) i potpredsjednik Zelenih Robert Habek (Habeck) danas su u Berlinu održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su odgovarali na pitanja o politici koju će slijediti nova njemačka vlada.


Jačanje Evropske unije

Šolc je kazao da će Njemačka nastaviti voditi politiku koju je vodila u prošlosti u cilju jačanja Evropske unije (EU).

- Budućnost svijeta će oblikovati mnoge uticajne zemlje. Stoga je za Evropu veoma važno da može djelovati snažno i nezavisno u budućnosti - rekao je Šolc, te istakao da će njega prva posjeta na funkciji kancelara biti Parizu, glavnom gradu Francuske. 

Također, Šolc je istakao kako će se sigurnost i saradnja u Evropi zasnivati na prethodno dogovorenim principima, što uključuje i nepovredivost granica.

Zabrinutost zbog vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici

Istakao je da su Njemačka, evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države zabrinuti zbog vojnih aktivnosti na ukrajinskoj granici.

- Neprihvatljivo je prijetiti Ukrajini - rekao je.

Šolc je kazao da niko ne bi trebao prelistavati udžbenike historije kako bi se ponovo crtale granice, napominjući da će američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upravo to kazati i tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na pitanje o tome da SAD razmišlja o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u Kini, Šolc je rekao da je važno učiniti sve da se osigura međunarodna saradnja i da sve mjere treba pažljivo razmotriti.

Naglasio je također da će transatlantska saradnja biti važno pitanje za novu njemačku vladu.

Zabrinutost zbog inflacije

Lindner, koji će u novoj vladi preuzeti Ministarstvo finansija, izjavio je da je zabrinut zbog inflacije i poručio da fiskalna politika treba da konstantno ima u vidu i visoku inflaciju.

- Vrlo pažljivo pratimo inflaciju - kazao je Lindner, napominjući da će nova njemačka vlada u pogledu inflacije čuvati stabilnost.

Istakao je također da će Njemačka paziti i na stabilnost u Evropi, dodajući da će investicije na evropskom kontinentu biti moguće u uvjetima stabilnosti.

Godišnja inflacija u Njemačkoj, koja je u oktobru iznosila 4,5 posto, u novembru je porasla na 5,2 posto pod utjecajem cijena energenata i posljedica pandemije, dostigavši ​​najviši nivo u posljednjih 29 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.