FACEBOOK IH ZANEMARIO

Rohindže iz Mijanmara tuže Facebook i traže 150 milijardi dolara odštete

Tužbe protiv Facebooka su podignute u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, gdje su Facebook optužili da je spreman zanemariti njihov život zarad boljeg prodora na tržište u državama jugoistočne Azije

E. Ć.

Rohindže su diskriminirani već desetljećima

Foto: twitter


Rohindže iz Mijanmara tužili su Facebook zbog govora mržnje, te sada traže odštetu od čak 150 milijardi američkih dolara. Naime, Facebook je još 2018. godine priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža. 

Ovaj navod Facebooka je uslijedio nakon nezavisnog izvještaja koje je on naručio, u kojem se navodi da je ova platforma omogućila okruženje za širenje kršenja ljudskih prava. Od tada je Facebook preuzeo mjere protiv zloupotrebe svoje platforme. 

Tužbe protiv Facebooka su podignute u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, gdje su Facebook optužili da je spreman zanemariti njihov život zarad boljeg prodora na tržište u državama jugoistočne Azije.

Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mijanmaru i diskriminirani su već desetljećima od strane vlade i javnosti. Mijanmarska vojska je 2017. godine pokrenula nasilnu akciju u državi Rakhine nakon što su Rohindže izveli smrtonosne napade na policijske položaje. 

Tada je hiljade ljudi izgubilo živote, a preko 700.000 Rohindža je pobjeglo u susjedni Bangladeš. 

Više o temi Facebook

ČUDO NEVIĐENO
Pogledajte šta Fadil Novalić radi nedjeljom

Više o:

Facebook Rohindže
NA VRH

Podijeli članak na