BORBA S PANDEMIJOM

Zdravstvene agencije EU odobrile miješanje vakcina: To proizvodi dobre nivoe antitijela

Upotreba dvije različite vakcine protiv koronavirusa za prvu i drugu dozu poznata je kao "heterološka primarna vakcinacija"

Kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitijela. ilustracija

E. Ć. / Fena

7.12.2021

Zdravstvene agencije Evropske unije su saopćile da bi se miješanje odobrenih vakcina protiv koronavirusa moglo koristiti za sve dodatne doze, dok se regija bori sa sve većim brojem slučajeva uoči sezone praznika.

Dokazi upućuju na to da kombinacija virusnih vektorskih vakcina i mRNA vakcina proizvodi dobre nivoe antitijela protiv koronavirusa koji uzrokuje koronavirus, objavili su Evropska agencija za lijekove (EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), javlja "France 24".

Upotreba dvije različite vakcine protiv koronavirusa za prvu i drugu dozu poznata je kao "heterološka primarna vakcinacija". Korištenje treće doze različite vakcine protiv koronavirusa kao dopunske vakcine tri do šest mjeseci nakon primarne vakcinacije naziva se "heterologno pojačavanje".

Njihovo odobrenje uslijedilo je dan nakon što je velika studija u ponedjeljak otkrila da prva doza injekcija AstraZeneca ili Pfizer-BioNTech praćena Moderninom vakcinom devet sedmica kasnije izaziva bolji imunološki odgovor nego od upotrebe samo jedne vrste ovog cjepiva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.