3.2 MILIONA DJEČIJIH VAKCI

Španija odobrila vakcinaciju protiv koronavirusa djeci između pet i 11 godina

Uvođenje vakcine bi trebalo da počne 15. decembra, dva dana nakon što prva od 3,2 miliona dječijih vakcina stigne u Španiju

E. Ć. / Fena

Očekuje se da Portugal slijedi primjer Španije

Foto: agencije


Špansko ministarstvo zdravlja dalo je zeleno svjetlo za djecu između pet i 11 godina da se vakcinišu protiv koronavirusa usred porasta zaraze koronavirusom posljednjih sedmica.

Špansko ministarstvo zdravlja objavilo je na Twitteru vijest o odobrenju vakcinacije, nakon odluke stručnog odbora. Uvođenje vakcine bi trebalo da počne 15. decembra, dva dana nakon što prva od 3,2 miliona dječijih vakcina stigne u Španiju.

Austrija vakciniše djecu otkako je regulatorna agencija Evropske unije 25. novembra odobrila Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa za upotrebu u toj starosnoj grupi. Grčka će također početi 15. decembra, a Italija će, između ostalih, početi 16. decembra.

Odluka Evropske agencije za lijekove otvorila je put milionima učenika osnovnih škola širom kontinenta da prime vakcinu, javlja AP.

Očekuje se da će Portugal slijediti taj primjer, a vakcine za djecu će tamo stići za dvije sedmice. Portugalski zvaničnici kažu da je više od 90 posto starosne grupe od 12 do 17 godina dobilo vakcine.

Više o temi Vakcinacija

BORBA S PANDEMIJOM
Obavezna vakcinacija u Poljskoj od 1. marta
NA VRH

Podijeli članak na