OBJAVLJENA LISTA

Sjedinjene Američke Države izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan

Državni sekretar i savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), Entoni Blinken saopćio je kako je sankcijama obuhvaćeno 16 pojedinaca i 24 "entiteta", primarno kompanije u privatnom i javnom vlasništvu

Blinken: Sankcije za 16 pojedinaca i 24 "entiteta". avaz

E. Ć.

8.12.2021

Sjedinjene Američke Države započele su sa sankcijama za države sa Zapadnog Balkana. 

Državni sekretar i savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), Entoni Blinken (Antony) saopćio je kako je sankcijama obuhvaćeno 16 pojedinaca i 24 "entiteta", primarno kompanije u privatnom i javnom vlasništvu.

Među sankcioniranima je i grupa kosovskih Srba, predvođenih Zvonkom Veselinovićem, koji je označen predvodnikom kriminalnih grupa na Kosovu. Većina ih je s Kosova, ali su neke i iz Srbije, te Hrvatske.



Grupa je također sklopila zavjeru sa raznim političarima u nekoliko "quid pro quo" sporazuma

U saopćenju Ministarstva trezora SAD navedeno je:

Zvonko Veselinović (Veselinović), vođa Grupe za organizirani kriminal (OCG) Zvonka Veselinovića, jedna je od najozloglašenijih korumpiranih ličnosti na Kosovu. OKG Veselinović je uključena u šemu podmićivanja velikih razmjera sa kosovskim i srpskim sigurnosnim zvaničnicima koji omogućavaju grupi ilegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.

Grupa je također sklopila zavjeru sa raznim političarima u nekoliko "quid pro quo" sporazuma, uključujući podmićivanje kosovskih sigurnosnih zvaničnika početkom 2019. kako bi se omogućile njihove krijumčarske operacije između Srbije i Kosova i potkupljivanje kosovskih zvaničnika granične sigurnosti krajem 2017. kako bi se omogućio siguran prolaz krijumčarima. Krajem 2017. Veselinović i njegov brat Žarko Jovan Veselinović (Žarko) imali su dogovore sa političarima da pomognu svojoj stranci da pobijedi na izborima, osigura političke pobjede svojim kandidatima i da daju velike sume novca kandidatima. Zauzvrat, ovi političari bi braći dali kontrolu nad određenim oblastima za njihovo poslovanje i gde bi mogli da obavljaju svoje nezakonite poslovne aktivnosti bez miješanja srpskih vlasti, a takođe bi pružili vlasničke poslovne informacije kako bi podržali poslovna ulaganja braće.

Političari bi takođe nagradili braću Veselinović radeći na tome da braći daju najbolje infrastrukturne ugovore. Krajem 2017. Veselinović i Žarko su davali donacije kao metodu pranja novca koji potiče iz njihovog zločinačkog poduhvata. Žarko je bio lider u OKG Veselinović, radeći sa svojim bratom i OKG u njihovim krijumčarskim aktivnostima, njihovom nasilnom zastrašivanju preduzeća, njihovim građevinskim i infrastrukturnim projektima i njihovim projektima razvoja telekomunikacija.

Osim toga, Veselinović i njegova grupa optuženi su za navodnu umiješanost u ubistvo lidera političke stranke Olivera Ivanovića u januaru 2018. Veselinović i kolege iz OKG Milan Rajko Radojčić (Radojčić), Željko Bojić (Bojić) i Marko Rosić (Rosić), svi su imenovani u optužnici za ubistvo, a svaki je imao svoju ulogu u atentatu.

Blokirani i svi subjekti u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba

Veselinović, Žarko i Radojčić imenovani su prema E.O. 13818 jer su strana lica koja su ili su bila vođa ili službenik nekog entiteta, uključujući bilo koji vladin subjekt, koji je učestvovao u korupciji, ili čiji su članovi bili uključeni u korupciju, uključujući otuđivanje državne imovine, eksproprijaciju privatne imovine za ličnu korist, korupciju u vezi sa državnim ugovorima ili vađenje prirodnih resursa, ili podmićivanje u vezi sa njihovim mandatom.

Bojić je određen prema E.O. 13818 zato što je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robe ili usluge za Veselinovića ili za njegovu podršku", saopćeno je.

Ministarstvo finansija, te njegov odjel za kontrolu strane imovine u SAD (OFAC) istakli su i da "kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koja se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli SAD blokirane su i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u direktnom ili indirektnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

Osim ako nije odobreno općom ili posebnom licencom koju je izdao OFAC, ili na drugi način izuzeto, sve transakcije od strane SAD-a zabranjene su osobe ili unutar (ili u tranzitu) SAD koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe", ističe se u odluci Ministarstva finansija SAD.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.