PUČ IZVEDEN 25. OKTOBRA

Sudan ostao bez 650 miliona dolara pomoći zbog državnog udara

Strana sredstva smatraju se ključnim u pomaganju Sudanu u izlasku iz višedecenijske izolacije i podršci u tranziciji ka demokratiji

SAD stavila "na čekanje" 700 miliona dolara ekonomske pomoći. fena

E. Ć. / Fena

8.12.2021

Sudan nije bio u stanju da dobije pristup 650 miliona dolara međunarodnih sredstava u novembru kada je pomoć pauzirana zbog vojnog udara, saopćio je ministar finansija raspuštene vlade - u potezu koji je doveo u sumnju isplaćivanje osnovnih uvoznih roba i sudbinu ekonomskih reformi.

Finansiranje uključuje 500 miliona dolara budžetske podrške od Svjetske banke i 150 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, saopćio je Jibril Ibrahim, koji je imenovan u civilnu prelaznu vladu u februaru.

Strana sredstva smatraju se ključnim u pomaganju Sudanu u izlasku iz višedecenijske izolacije i podršci u tranziciji ka demokratiji koja je počela sa svrgavanjem dugogodišnjeg autokrate Omara al-Bashira u 2019.

Puč izveden 25. oktobra usporio je tu tranziciju. Sjedinjene Države stavile su “na čekanje” 700 miliona dolara ekonomske pomoći nakon puča a Svjetska banka, koja je obećala 52 milijarde dolara u grantovima, pauzirala je njihovu isporuku.

Nakon masovnih protesta, vojska je 21. novembra objavila sporazum o ponovnom postavljanju na vlast premijera Abdale Hamdoka. On je dobio zadatak da formira vladu tehnokrata, ali se suočava s političkim protivljenjem sporazumu, prenosi "Reuters".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.