UN OSUDIO NAPADE

U napadu u Maliju poginulo sedam pripadnika UN-ovih plavih šljemova iz Togoa

Još trojica su teško ranjena u napadu eksplozivnom napravom

Tragedije se dogodila kada je logistički konvoj mirovnih snaga naišao na eksplozivnu napravu. twitter

E. Ć. / Fena

8.12.2021

Sedmorica pripadnika UN-ovih plavih šljemova iz Togoa poginula su, a trojica su teško ranjena u napadu eksplozivnom napravom u središtu države Mali. Napad je oštro osudio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres, prenosi DPA.

- U srijedu, logistički konvoj mirovnih snaga (MINUSMA) koji je iz Douentze išao u Sevare, u središtu zemlje, naišao je na eksplozivnu napravu. Prve informacije govore o sedmorici poginulih pripadnika mirovnih snaga i o trojici teško ranjenih - navodi se u saopćenju koje je UN-ova misija u Maliju (MINUSMA) objavila na Twitteru.

Napad se dogodio u okolici Bandiagare, u pokrajini Mopti, dodaje "MINUSMA". UN-ov generalni sekretar Antonio Guteres "oštro osuđuje ovaj gnusni napad", rekao je u Njujorku njegov glasnogovornik Stefen Duđerik (Stephane Dujarric).

Pozvao je malijske vlasti da učine sve kako bi pronašle krivce i izvele ih pred sud, dodao je Duđerik. I glavni komandant snaga MINUSMA-e El Ghasim Vane oštro je osudio ovaj "kukavički" napad, istaknuvši u saopćenju da se on može označiti kao "ratni zločin".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.