SUOSNIVAČ WILILEAKSA

Potvrdila zaručnica: Asanž doživio moždani udar u britanskom zatvoru

Njemu je dijagnosticiran prolazni ishemijski napad nakon jedne od njegovih žalbi Visokom sudu putem video veze 27. oktobra, kaže Moris

Džulijan Asanž. Agencije

Fena

12.12.2021

Suosnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) pretrpio je moždani udar.

Kako je rekla njegova zaručnica Stela Moris (Stella) moždani udar uzrokovan je stresom zbog pravne borbe protiv izručenja u SAD iz britanskog zatvora Belmarš.

- Asanžu je dijagnosticiran prolazni ishemijski napad nakon jedne od njegovih žalbi Visokom sudu putem video veze 27. oktobra - pojasnila je Moris, javlja Russia Today.

Istakla je da je Asanž imao mini moždani udar, nazvan TIA, koji se smatra znakom upozorenja na jaki moždani udar i zahtijeva liječničku pomoć. On je od tada napravio magnetsku rezonancu i sada navodno uzima lijekove.

- Džulijan se bori i bojim se da bi ovaj incident mogao biti preteča većeg napada. To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže - kazala je Moris.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva u petak je odobrio zahtjev SAD za izručenje Asanža, koji je prethodno blokiran zbog njegovog pogoršanja mentalnog zdravlja.

Iako presuda nije konačna i na nju se njegov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.