LIJEK PROTIV KORONE

Kompanija "Pfizer": Naš lijek 90 posto štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda

"Pfizerov" lijek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavat će se pod imenom "Pakslovid"

"Pfizerov" lijek. Agencije

N. Aj.

14.12.2021

Kompanija "Pfizer" saopćila je danas da je konačna analiza pokazala da je anti-Covid lijek efikasan gotovo 90 posto u spriječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lijek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lijekova rekao je prošlog mjeseca da je lijek efikasan oko 89 posto u spriječavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Reuters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio "Pfizerov" lijek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo.

"Pfizerov" lijek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavat će se pod imenom "Pakslovid".

Njujorška kompanija je također pokazala preliminarne podatke drugog kliničkog testa, koji ukazuju da je liječenje smanjilo hospitalizaciju za oko 70 posto kod 600 odraslih osoba.

Američka vlada je već obezbijedila 10 miliona doza "Pfizerovog" lijeka, za 5,29 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.