STRAZBUR

Navaljnijeva kćerka preuzela nagradu za oca, pa pozvala vlade EU da se suoče s Putinovim režimom

Pacifikacija diktatora i tiranina nikada ne funkcioniše, rekla je Darija

Darija preuzela nagradu u ime svog oca. Twitter

N. Aj.

15.12.2021

Daria Navaljni (Navalny), kćerka Alekseja Navaljnog, pozvala je vlade Evropske unije da se suoče s agresijom ruskog predsjednika Vladimira Putina u govoru pred zastupnicima u srijedu.

Navaljni je apelirala na vlade EU da se obračunaju s evropskim pomagačima korupcije u Rusiji. Također je pozvala vlade da odbace "cinizam" pragmatičnih odnosa s Moskvom.

- Pacifikacija diktatora i tiranina nikada ne funkcioniše. Koliko god ljudi pokušavali zavarati sami sebe, nadajući se da će se drugi koji drži vlast ponašati pristojno kao odgovor na ustupke, to se nikada neće dogoditi - rekla je Navaljni.

Naglasila je kako sama bit autoritarne moći uključuje stalno porast agresije i potragu za novim neprijateljima, piše dpa.

Navaljni je bila u francuskom gradu Strazburu kako bi u ime svog oca primila nagradu Saharov Evropskog parlamenta za slobodu misli.

Advokat i borac za borbu protiv korupcije jedan je od najistaknutijih protivnika Putinova režima. Prošle godine za dlaku je preživio pokušaj trovanja, a liječio se u Njemačkoj.

Navaljni se trenutno nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji visoke sigurnosti, nakon što je uhapšen i po kratkom postupku osuđen po povratku u Rusiju zbog kršenja uslovne kazne dok se oporavljao u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.