PREDSJEDNIK SAD

Bajden posjetio Kentaki nakon razornih tornada i oluja

Predsjednik je također istaknuo lokalnim čelnicima da je vlada tu da pomogne odmah nakon nesreće koja ih je zadesila, ali da će biti tu i dalje u naporima za obnovu

N. Aj.

15.12.2021

Bajden u Kentakiju. AFP

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) posjetio je danas Kentaki nakon smrtonosnih tornada i jakih oluja u kojima su poginule najmanje 74 osobe u toj saveznoj državi i zbog kojih su raseljene hiljade drugih.

Bajden je rekao da je "zadivljen" načinom kako se zajednica nosila nakon tornada.

- Ljudi jednostavno dolaze niotkuda da pomognu kao zajednica, a to je ono što bi trebalo biti. To bi Amerika trebala biti. Nema crvenih tornada ili plavih tornada. Nema crvenih država ili plavih država kada se ovakve stvari počnu događati. I mislim da, barem po mom iskustvu, to ili zbližava ljude ili ih stvarno razdvaja - rekao je Bajden, prenosi CNN.

Predsjednik je također istaknuo lokalnim čelnicima da je vlada tu da pomogne odmah nakon nesreće koja ih je zadesila, ali da će biti tu i dalje u naporima za obnovu.

- Samo da znate - izluđujem guvernera tako što ga stalno zovem - ali možda postoje stvari koje bi bile od pomoći za šest sedmica, šest mjeseci od sada, a kojih niste svjesni. Uputio sam svoj tim da vas sve obavijesti o svemu što je dostupno na saveznom nivou - rekao je Bajden.

On je također poručio da se ne ustručavaju tražiti sve što im treba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.