ODLUKA SAVEZNE VLADE

Njemačka će se naredne godine zadužiti za preko 400 milijardi eura

Prošle godine je Njemačka zadužila rekordnim iznosom od 483 milijarde

Šolc: Njemačka se odlučila na ovaj potez treću godinu zaredom. twitter

E. Ć. / Anadolija

16.12.2021

Savezna vlada Njemačke 2022. godine zadužit će se za više od 400 milijardi eura, a to će uraditi uzastopno već treću godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju njemačke financijske agencije, koja upravlja zaduživanjem i dugom Vlade Njemačke, navodi se da se sljedeće godine planira zaduženje ukupno 410 milijardi eura.

Savezna vlada ima otplate duga u ukupnom iznosu od 322 milijarde eura u 2022. godini. Vlada Njemačke 2021. zadužila se rekordnim iznosom od oko 483 milijarde eura kako bi financirala poticaje najavljene zbog epidemije koronavirusa, a godinu prije toga zadužila se za 407 milijardi eura.

Njemački javni dug porastao je za 46,3 milijarde eura u drugom kvartalu ove godine u odnosu na kvartal ranije i dostigao približno dva biliona i 256 milijardi eura.

U međuvremenu, njemački parlament suspendovao je ustavni mehanizam za zaustavljanje duga 2020. godine, kada je počela kriza izazvana pandemijom koronavirusa, dopuštajući Vladi nove zajmove za financiranje mjera COVID-19. Očekuje se da će zaustavljanje duga ostati do kraja sljedeće godine.

Dok Njemačka ima za cilj ponovo uvesti mehanizam za zaustavljanje duga od 2023. godine, očekuje se da će se pritisak na savezni budžet povećati s povećanjem mjera koronavirusa i investicijskih rashoda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.